UPPGIFTER: S-politiker bakom mötet med Löfven visste om utredning mot sexbrottslingen

UPPDATERAT! S-politiker fick sin son med på mötet med statsministern – förnekar trots bildbevis. ”Vill du prata om vilka hundar jag har?”

Enligt uppgifter till oss var det f.d. ordföranden för Socialdemokraterna i Söderköping, Lottie Fallman, som arrangerade ett möte mellan statsministern och den illegala sexbrottslingen Arif i våras. Fallman ska ha vetat om att Arif samtidigt hade både ett pågående utvisningsärende och var under utredning för ett sexualbrott mot en minderårig flicka.

Men trots detta gick hon, enligt tipset, vidare med att ordna mötet via kontakter inom Socialdemokraterna. Hennes son ska också ha varit med på mötet, som ägde rum i våras och hade förberetts i samråd med statsministerns stab.

Uppgiftslämnaren ber att få vara anonym – på grund av risk för repressalier och förföljelse från kommunledningens sida. Eftersom Söderköpings kommun styrs av Socialdemokraterna samtidigt som den utpekade politikern Fallman sitter både i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige samt har innehaft tunga poster inom S, finns det skäl för att bevara uppgiftslämnarens identitet hemlig.

När vi ringer Lottie Fallman blir det tydligt att det var hon som avbröt intervjun med Arif Moradi igår och krävde att få veta vilken vilkel artikeln skulle ha. Samtidigt förnekar hon att hon skulle ha ordnat mötet med Löfven:

– Det stämmer inte, säger hon bestämt.

Men visst är det din son som syns med på bilden och i videon?

– Det är inte min son.

Men när vi jämför bilder från hennes sons Facebook-konto med den person som syns på bilden med Stefan Löfven och Arif Moradi blir det uppenbart att det handlar om samma person. (Förnamnet och ansiktet är maskade av hänsyn till personen.)

fall1pix
Faksimil Facebook

Samtidigt misstänkliggör Lottie en förälder till den flicka som blev utsatt för sexbrottet och föreslår att det vore ”en intressant vinkel” om vi skulle granska den personen. Politikern förnekar att Arif skulle ha bott hos henne men vägrar att svara på frågan hur det kom sig att hon bröt sig in i samtalet.

– Kan vi inte prata om vad jag gjorde i morse istället? Eller kanske vilka hundar jag har?!

Vi har ringt ordföranden för Socialdemokraterna i Söderköping, Pia Dingsten, som uppger att Lottie Fallman sitter i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige sedan 2010. Hon var även under en tid ordförande för Socialdemokraterna i Söderköping. I nuläget innehar hon positionen som ordförande för S-kvinnor i kommunen. Dingsten säger att det var först idag som hon läst om fallet med Arif Moradi och är inte insatt i alla detaljer.

Är det generellt acceptabelt för en förtroendevald som sitter i kommunfullmäktige från S att misstänkliggöra ett offer för ett sexualbrott?

– Nej, det tycker jag inte, svarar Dingsten.

Finns någon grund för rädsla för repressalier från den utpekade politikerns sida som uppgiftslämnaren har uttryckt?

– Nej, det kan jag inte tänka mig… Men jag kan ju inte stå till svars för vad hon (Fallman – anm.) tycker, men från Socialdemokraterna i Söderköpings sida behöver man inte vara rädd för repressalier.

Vi söker Stefan Löfvens pressekreterare för att få en kommentar om de nya uppgifterna i fallet.

UPPDATERING: Efter att artikeln publicerats trädde en f.d. lärare fram och bekräftade att personen på båda bilderna verkligen är son till Lottie Fallman. Och för en timme sedan gjorde sonen följande statusuppdatering på sin Facebook:

fall2pix

UPPDATERING 2: Efter att artikeln publicerats kontaktade Lottie Fallman oss och lade till att mötet som hennes son hade varit på tillsammans med Arif var ett ”öppet möte” och att hon inte hade något ”samröre med mötet överhuvudtaget”. Vid tidpunkten för mötet var Fallmans son ordförande för SSU i Söderköping.

Författare: Egor Putilov

Jag började arbeta på Migrationsverket i november 2012 som mottagningshandläggare för barn utan vårdnadshavare (som omnämns i medier som ”ensamkommande flyktingbarn”) i Örebro. Då tog jag hand om så kallade ”mottagningens utredningssamtal” som syftade till att utreda barnens hemvist, resväg och familjebild. Samtidigt fick vi hjälpa till i några återvändandeärenden. Maj 2013 började jag jobba som asylhandläggare i Flen – i mina arbetsuppgifter ingick att genomföra asylutredningar, värdera bevis, förbereda och skriva beslut i asylärenden. Jag avslutade min tjänst på verket i mars 2015. Jag jobbar även som frilansjournalist sedan 2010. Mitt fokus ligger på Mellanöstern, postsovjetiska republiker och migration. Bland mina uppdragsgivare var Aftonbladet, Expressen, SvD, Arbetaren och andra tidningar samt Sveriges radio. Som journalist rapporterade jag om arabiska våren från Syrien och Egypten, om Majdan och från östra Ukraina, samt från andra oroshärdar. Bloggen tillhandahålls av Martin Dahlin, som även är ansvarig utgivare

%d bloggare gillar detta: