Främmande makt

Jag älskar den militära jargongen och särskilt termen ”främmande makt” – för den är så tydlig, men ack så missvisande. Jag själv anklagades att vara en del av en främmande makt på grund av mitt ursprung och avslöjande berättelser om stora brister på Migrationsverket och public service. Samtidigt kallas halshuggande jihadister för ”svenska IS-resenärer”. Alltså personer som vill mörda oss är tydligen inte någon främmande makt utan ett alldeles inhemskt fenomen – de fick ju förmånen att kallas ”svenska” trots allt.  Att få kontroll över språket är livsviktigt för styrande eliter. Det är något som förutsetts redan av Orwell med hans profetiska koncept av ”newspeak”. För att avslöja newspeak ska man gå tillbaka i tiden och försöka att minnas vad orden egentligen betydde – i tiden före metadebatter, avskalat och enkelt.

Främmande makt är någon som vill oss illa – så enkelt är det. Att Sverige ska välja mellan att bli ett Brasilien och en framtid liknande MadMax-filmer är knappast någon nyhet längre. I princip alla diskussioner mellan politiska partier handlar i själva verket just om det – i vilken form avvecklingen av Sverige kommer att ske under de närmaste decennierna. Metamorfoser av en sådan dignitet sker vanligtvis till följd av ett långvarigt krig – med andra ord på grund av en främmande makts agerande. Endast någon som vill oss illa kunde fatta de beslut som har lett till dagens situation. Sverige börjar att sjunka ner i ett permanent oåterkalleligt kristillstånd. I det här läget blir frågan vilka som ska ställas till svars för detta allt mer relevant. Ska man gå så långt som till Östersjöns botten för att söka efter en främmande makts spår? Eller finns dem på närmare håll – nämligen i riksdagens och regeringens korridorer?

Den här bloggen existerar tack vare era donationer. Alla bidrag går oavkortat till att utveckla den och satsa på aktuella reportage och granskningar främst om migrationen och medier. Om ni gillar mina texter och vad jag gör stöd gärna!

Swish: 070-4396358

Bankkonto: 4051 20 96933 (de första fyra siffrorna är clearingnr)

Donera valfritt belopp med kort via Paypal:


PayPal - Det tryggare, enklare sättet att betala online!

Bli månadsgivare:


Bli månadsgivare

Bli månadsgivare

Bli månadsgivare

Författare: Egor Putilov

Jag började arbeta på Migrationsverket i november 2012 som mottagningshandläggare för barn utan vårdnadshavare (som omnämns i medier som ”ensamkommande flyktingbarn”) i Örebro. Då tog jag hand om så kallade ”mottagningens utredningssamtal” som syftade till att utreda barnens hemvist, resväg och familjebild. Samtidigt fick vi hjälpa till i några återvändandeärenden. Maj 2013 började jag jobba som asylhandläggare i Flen – i mina arbetsuppgifter ingick att genomföra asylutredningar, värdera bevis, förbereda och skriva beslut i asylärenden. Jag avslutade min tjänst på verket i mars 2015. Jag jobbar även som frilansjournalist sedan 2010. Mitt fokus ligger på Mellanöstern, postsovjetiska republiker och migration. Bland mina uppdragsgivare var Aftonbladet, Expressen, SvD, Arbetaren och andra tidningar samt Sveriges radio. Som journalist rapporterade jag om arabiska våren från Syrien och Egypten, om Majdan och från östra Ukraina, samt från andra oroshärdar. Bloggen tillhandahålls av Martin Dahlin, som även är ansvarig utgivare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: