Europas fattigaste land får visumfrihet till EU – och snabba cash för vänsterliberaler

Dagen efter Macrons seger i franska valet annonserade EUs utrikeskommissioner Federica Mogherini att Ukraina inom en månad kommer att få visumfriheten till EU och däribland till Sverige. Tidpunkten för uttalandet är talande i sig – EU-kommissionen ville tydligen inte ge mer bränsle till Le Pens retorik om unionens katastrofala misslyckanden med migration och avskaffandet av nationsstater före valet och avvaktade Macrons seger.

Ukraina är Europas fattigaste land med BNP 2191 USD per person enligt IMF vilket motsvarar drygt 4% av BNP per capita i Sverige. Medellönen i Sverige är 20 gånger högre än den i Ukraina för att inte tala om en hög arbetslöshet utanför storstäderna.  Samtidigt befinner sig Ukraina i praktiken i krig med Ryssland. Att ge visumfriheten till EU till 45 miljoner medborgare av ett fattigt land i krig i unionens omedelbara närhet – ja, vad kan gå fel?

Missförstå mig inte – jag stödjer helhjärtat ukrainarnas kamp för sin självständighet och oberoende från imperialistiska Ryssland vilket jag har bevisat nog genom min rapportering från Majdantorget 2014. Faktum är att i dagsläget har Ukraina mycket starkare ekonomiska och kulturella band till Ryssland än till Europa – bland annat genom de många gästarbetare som jobbar i ryska storstäder. Att ge visumfriheten kan ge vissa utrikespolitiska poäng till EU – inte minst genom att rikta om flödet av arbetskraftsmigranter till Europa och bryta Ukrainas beroendeförhållande till Ryssland. Att visumfriheten för kortare turistresor kommer att missbrukas och användas istället som en inkörsport för svart arbetskraft är underförstått i Bryssel. Frågan är vad EU-kommissionen värderar högre –  förebyggandet av lönedumpning på den slutna europeiska arbetsmarknaden eller hjälp till Ukraina. Det går så klart att argumentera för att den kumulativa effekten av några miljoner ukrainska svartarbetare i Europa inte kommer att bli så stor i sig. Detta är en legitim ståndpunkt som tål en diskussion.

Däremot skulle jag vilja påstå att att ge visumfriheten till Ukraina samtidigt som det dysfunktionella asylsystemet fortsätter att existera kommer att ge katastrofala konsekvenser – inte minst för Sveriges del.  Men varför behöver det vara så?

Dem som har någon beröring med byggbranschen i Stockholm kunde märka av att antalet ukrainska svartarbetare på byggplatser runt om i huvudstaden ökade markant genom åren. Anledningen till det är att Polen sedan flera år tillbaka beviljade massvis med nationella visum – tidsbegränsade arbetstillstånd knutna just till Polen till ukrainska medborgare. Detta gjordes i samma syfte som införandet av visumfriheten nu.

Under 2015 till exempel beviljade Polen nästan en miljon sådana tillstånd till ukrainska medborgare. Det finns dock en väsentlig skillnad mot den nya, visumfria ordningen: dem som fick polska visum kunde inte ansöka om asyl någon annanstans förutom just Polen enligt Dublinförordningens regler. Att ta fingeravtryck var en del av ansökningsprocessen för att få ett arbetstillstånd  – därför var det omöjligt att kringgå denna regel genom att exempelvis bliv av med sina id-handlingar. Samtidigt finns det små incitament till att söka asyl i Polen – försvinnande små bidrag, blixtsnabb hantering och nästan 100%-säkert avslag.

I den nya situationen med visumfriheten ska en ukrainsk medborgare kunna ta ett direktflyg till Stockholm från exempelvis Kiev och söka asyl direkt på flygplatsen. Den berömda trögheten av svenska asylsystemet innebär att man kan vara laglig i Sverige i minst 1-2 år medan handläggningen med alla överklaganden pågår. Under denna tid kan man få Migrationsverkets bidrag som i sig är nästan 2 gånger högre än medellönen i Ukraina. Samtidigt ska man kunna jobba svart för att maximera sina inkomster.  Genom mina kontakter i den ukrainska diasporan i Stockholm vet jag att en del svenska ukrainare redan tittar på den möjligheten för att få hit sina anhöriga som inte omfattas av anhöriganknytningen.

Lite enkel matematik: föreställ er för en stund att ni bor i en fattig medelstor stad någonstans i Ukraina. Ni är antingen arbetslösa utan några inkomster alls eller sliter hårt för en medellön om drygt 1400 svenska kronor – i praktiken ännu lägre. Ett direktflyg från Kiev till Stockholm kostar endast 1000 kronor.

sc

När man väl har landat och ansökt om asyl på flygplatsen har man rätt till ett skattesubventionerat boende i Migrationsverkets regi. Bidragen börjar också ticka in direkt – från dagersättningen om drygt 2200 kronor per månad till diverse särskilda bidrag. Under tiden går det bra att jobba svart – ingen kontrollerar ju ändå. Vad skulle ni göra?

För Sveriges del innebär detta ett ännu högre tryck på det redan hårt ansträngda asylsystemet, lönedumpningen i en rad branscher vilket kommer att slå hårdast på inhemska arbetarklassen samt höjda skatter för att bekosta bidrag, boende samt handläggning av ogrundade asylansökningar. Ett sätt att dämpa det här problemet skulle kunna vara att upprätta en lista av säkra länder och sätta Ukraina på den för att omöjliggöra asylansökningar därifrån. Det går dock knappast att genomföra eftersom att sätta ett land i krig på säkra länders-listan skulle vara en oxymoron i sig och skulle ytterligare belysa asylsystemets förljugenhet. För att inte tala om att någon sådan lista inte finns och endast diskuteras som en möjlighet i Bryssel medan visumfriheten kommer att införas redan i början av juni.

Och nu till det roliga. Det går så klart att avfärda hela mitt resonemang som främlingsfientligt ordbajs och skrämselpropaganda.  Däremot är jag helt säker på att vi kommer att se en markant ökning av asylansökningar från ukrainska medborgare efter visumfrihetens införande. Jag är beredd att satsa 1000 kronor och slå vad med en valfri vänsterliberal om att detta kommer att ske. Om vänsterliberalernas världsbild överensstämmer med verkligheten blir det ju gratis pengar, eller hur? Det blir intressant att se om vänsterliberaler verkligen tror på sin världsbild och är beredda att riskera pengar för det. Anmälningar tas emot i kommentarsfältet nedan.

 

Den här bloggen existerar tack vare era donationer. Alla bidrag går oavkortat till att utveckla den och satsa på aktuella reportage och granskningar främst om migrationen och medier. Om ni gillar mina texter och vad jag gör stöd gärna!

Swish: 070-4396358

Bankkonto: 4051 20 96933 (de första fyra siffrorna är clearingnr)

Donera valfritt belopp med kort via Paypal:


PayPal - Det tryggare, enklare sättet att betala online!

Bli månadsgivare:


Bli månadsgivare

Bli månadsgivare

Bli månadsgivare

Författare: Egor Putilov

Jag började arbeta på Migrationsverket i november 2012 som mottagningshandläggare för barn utan vårdnadshavare (som omnämns i medier som ”ensamkommande flyktingbarn”) i Örebro. Då tog jag hand om så kallade ”mottagningens utredningssamtal” som syftade till att utreda barnens hemvist, resväg och familjebild. Samtidigt fick vi hjälpa till i några återvändandeärenden. Maj 2013 började jag jobba som asylhandläggare i Flen – i mina arbetsuppgifter ingick att genomföra asylutredningar, värdera bevis, förbereda och skriva beslut i asylärenden. Jag avslutade min tjänst på verket i mars 2015. Jag jobbar även som frilansjournalist sedan 2010. Mitt fokus ligger på Mellanöstern, postsovjetiska republiker och migration. Bland mina uppdragsgivare var Aftonbladet, Expressen, SvD, Arbetaren och andra tidningar samt Sveriges radio. Som journalist rapporterade jag om arabiska våren från Syrien och Egypten, om Majdan och från östra Ukraina, samt från andra oroshärdar. Bloggen tillhandahålls av Martin Dahlin, som även är ansvarig utgivare

10 reaktioner till “Europas fattigaste land får visumfrihet till EU – och snabba cash för vänsterliberaler”

 1. Så du stödjer ukrainarnas ”självständighet”? Med eller utan nazijuntan i Kiev? Att Majdan 2014 skulle ha varit ett ”folkligt” uppror är struntprat. Det finns så mycket övertygande indicier på en USA stöttad statskupp utförd av nazister i Ukraina. Jag känner till ditt i det närmaste hat mot Ryssland samt dess ledning och du har säkert rätt i att de inte är utan skuld till en hel del elände. Men ärligt vilken regering i världen är utan skuld till elände? Du säger att Ryssland har imperialistiska drömmar… var ser du dessa? Mig veterligt har Ryssland inte uttryckt eller visat några sådana drömmar. USA å andra sidan lever ju upp till detta med råge med deras försök till en global kontroll av deras globalistiska elit som är de som egentligen kontrollerar landet. Däremot håller jag med dig i att det kommer att bli många ukrainare som är tvingade att söka sig till europa för att få bättre levnadsvillkor. Hela landet har djupdykt i misär speciellt efter den blodiga statskuppen 2014. Landets enda riktiga handelspartner, Ryssland, har nazijuntan gjort sig ovän med. I de östra delarna av landet begås ett folkmord på etniska ryssar. Så Ukraina har inga ljusa framtidsutsikter så länge som nazijuntan styr landet. EU har inget behov av Ukraina annat än ur ett geostrategiskt perspektiv mot Ryssland toppstyrda av USA’s globalistiska elit naturligtvis.

  Gilla

  1. Ukrainas styre är inte någon ”nazijunta”. Att Ryssland har ambitioner att återerövra kontroll åtminstone över sitt närområde och upprätta ett slags intressesfär är knappast någon nyhet heller. Putin har ju sagt öppet att kollaps av Sovjetunionen var den största geopolitiska katastrofen för Ryssland.

   Gilla

   1. 1, Kallar du regeringen i Kiev för legitim? De kom till makten via en illegal mot alla FN stadgar statskupp 2014. De störtade en folkvald president, det är knappast i linje med FN och de stadgar som finns. USA understödde kuppen och redan hösten 2013 fanns det bevis på att USA´s ambassad fungerade som ett center för utbildning i hur man gör ”revolt”. Victoria Nulands berömda tal om att USA har spenderat mer än 5 miljarder US dollar på att störta den folkvalda regeringen i Ukraina. Nulands samtal med USA´s ambassadör i Kiev där de diskuterar vem som ska leda den nya ”regeringen” m.m. m.m. Det finns hur mycket materiel som helst om detta. Så kom inte och påstå att detta var ett folkligt uppror. Det blev sedermera Arseniy Yatsenyuk precis den som Victoria Nuland förordade.

    2, Vad kallar du Svoboda, Azov, Högra sektorn, Tornado mfl… liberala partier/grupperingar? Svoboda har påverkat Ukraina mycket då de sitter i parlamentet Radan. Högra sektorns ledare är chef inom SBU. Klart är att de extremt högerorienterade, jag kallar dem nazister då de omger sig med symboler som är åt det hållet samt har medlemmar både låga som höga potentater som uttryckt att de är nationalsocialister. Det etniska utrensning som pågår i Östra Ukraina av ”regeringen” i Kiev där stridsmoralen bland de reguljära trupperna är låg (för de förstår inte varför de krigar mot bröder och systrar) och de nazi bataljoner som Azov, Tornado och Högra sektorn begår massövergrepp på civila ryssar som ukrainare som är emot kriget. Naziorganisationen Aidar fanns med tidigare men blev utplånade vid ett par slag för ett tag sedan.

    Finns så mycket info om denna smutsiga kupp där man utnyttjar ett brödrafolk till att hata och slå ihjäl varandra. De som är vinnare är bankmaffian i Washington (än så länge).

    Gilla

   2. Att Putin sagt att Sovjetunionens kollaps var den största geopolitiska katastrofen för Ryssland kan mna väl inte ta som ursäkt för att han skulle ha några som helst intressen i att utöka Ryssland! Det stämmer dessutom att det var så men nu är det så och det accepterar Putin. Men i handling, var ser du imperiedrömmarna som du säger Putin har? Jag ser ingen sådan handling från rysk sida. Att Putin och Ryssland är oroliga för sin närhet är förståeligt då NATO kryper närmare och närmare. USA/NATO har ju mer än 800 baser runt om i världen varav många ringar in just Ryssland. Så jag förstår om Ryssland känner sig hotade. Vad är inte det att omringa ett land med militära baser, är inte det ett hot? Det är klart att det är!

    Jag ser bara ett hot från de neokonservativa krigshökarna i Washington. En ny världsordning! En världsordning helt utan gränser, där pengar och arbetskraft enkelt kan flyttas runt och där nationalstaterna har krossats för att åtstadkomma just detta. EU är ett praktexempel på ett globalistprojekt av de neokonservativa i Washington. EU är här för att slå sönder europas gränser och kväva nationalstaternas oberoende! Det ser vi allt tydligare för varje dag som går.

    Gilla

 2. Haha, hoppas hundratusentals​ ukrainska kvinnor kommer till Sverige, då kommer de fula manhaftiga bondmorefeministerna i Sverige, att få härdsmälta 😍 De gillar ju bara invandring om den är av skäggiga män.

  Gilla

  1. Ukraina är ju känt för femen lite som pussy riot.
   Så tänk om det kommer hundratusentals ukrainska feminister till Sverige.

   Gilla

 3. Hej!

  Här i Laholm så river afghaner en anläggning med fem växthus. De sover på madrasser i butiken. Det som var en arbetsplats på 8000 kvadratmeter skall hysa 48 lägenheter. I Sverige behöver vi en anläggning med växthus per en tusen invånare för att vi skall få närodlade grönsaker från maj till november. Ukrainarna får gärna komma och tränga undan icke europeer från bostäder och arbetsmarknad. Det skulle varit bättre om ukrainare fått driva odling i växthusen. Europeisk sammanhållning mot resten av världen….

  Vänlig hälsning

  Helene Balsberg

  Gilla

 4. Visst är det egendomligt att nästan inga svenska MSM-media rapporterat om detta (endast DI, SR och SVT vad jag kan se). Riskerna för ett nytt asylhaveri är ju uppenbara, inte bara för ukrainare utan också turkar, vars land också ingår i EU:s principbeslut. Att det visumfria besöket är begränsat till 90 dagar minskar ju inte alls risken, knappast heller att det krävs biometriska pass. Den ”nödbroms”, möjliggörande att visumfriheten dras in för ett land, är inte heller till särskilt mycket hjälp.

  Så varför skriver nästan ingen om detta viktiga beslut? Och hur ska man agera om man vill stoppa genomförandet?

  Gilla

  1. Det är nog knappast förvånande att viktiga nyheter som kan drastiskt förändra livet för många svenskar tystas medan egenfabricerade fejka nyheter som ”avslöjandet” om Fredrik Antonsson eller ”Putilovaffären” spinns i veckor. Det brukar sägas att journalister är samhällets hjärna. Om det är så då är Sverige illa ute tyvärr. De långsiktiga effekterna av dagens beslut som borde diskuteras öppet tystas ned och kommer att bli uppenbara först om några år.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: