Utlänningslagen ersätts med Koranen på Migrationsverket

Under min tid som asylhandläggare på Migrationsverkets enhet i Flen stötte jag på flera exempel av hur religion påverkar hanteringen av asylärenden. Bland annat hade vi några kvinnliga handläggare som bar en heltäckande slöja. Personligen tycker jag att religiösa symboler överhuvudtaget inte bör förekomma i en statlig verksamhet vare sig det handlar om ett kors, en slöja eller något annat. Det är lätt att föreställa sig vad människor som exempelvis flydde undan Islamiska staten kan känna när de möts av en beslöjad handläggare – särskilt om deras asylskäl gäller deras engagemang mot religiöst förtryck.

En av dessa handläggare bjöds in regelbundet av UD för att delta i diverse rundabord och allehanda diskussioner som handlade om integration och engagemang bland svenska ungdomar. Av någon anledning ansåg Utrikesdepartementet att en religiös kvinna i heltäckande slöja är en bra representant för unga svenskar med invandrarbakgrund. Det stämmer nog knappast så den bedömningen ligger på UDs samvete.

Under resorna brukade kvinnan lägga upp sina selfies på Instagram och Facebook. En typisk text tillhörande bilderna löd så här: ”På väg till en konferens i Geneve för att hjälpa flyktingar och förbättra världen” med en platsanvisning i SAS Business Class Lounge.  Därför blev det knappt en överraskning när kvinnan dök upp i Migrationsverket fd generaldirektör Anders Danielssons stab som hans personliga assistent.

Ett annat exempel ur Migrationsverkets rekryteringar som lätt kan ifrågasättas var en annan handläggare som under tiden för rekryteringen varit aktiv i Imam Ali Islamic Centre – en kontroversiell organisation som bland annat stod bakom en demonstration mot yttrandefriheten 2012. Mannen var en aktiv deltagare i demonstrationen och även gav en del kommentarer. På en av pressbilderna förekommer han, hållandes i en banderoll med följande text: ”Yttrandefriheten får inte kränka mig”.

Allt detta var fullt googlebart på hans namn vid tiden för anställningen. Ändå fick han jobbet som asylhandläggare. Som enskild asylhandläggare gjorde jag ingen genomgång av hans beslut. Det ingick inte heller i mina arbetsuppgifter. Dock kan man höra en del i fikarummet.

Vid ett tillfälle engagerade han sig för en kvinna som hade blivit dömd för grov narkotikasmuggling. Hennes man som hade en gedigen brottskarriär bakom sig dömdes för brottet till fängelse och utvisning. Kvinnan dömdes endast för medhjälp och eftersom det var hennes första brott slapp hon ett frihetsberövande. När det blev dags att ansöka om en förlängning av uppehållstillstånd för henne lutade det åt att hon skulle få ett avslag – Utlänningslagen förbjuder nämligen att bevilja ett permanent uppehållstillstånd till personer som var inblandade i grov brottslighet i Sverige. Handläggaren i fråga tog dock henne i försvar och drev fallet stenhårt. Han körde över flera beslutsfattare som var tveksamma och till slut blev det en seger för honom: han fick igenom ett beslut med ett temporärt uppehållstillstånd för henne som skulle öppna vägen för PUT vid nästa ansökning. Han motiverade sitt engagemang med att ”en fru alltid ska följa sin man”.  Eftersom mannen hade suttit i ett svenskt fängelse borde kvinnan också få finnas vid hans sida, menade han. Paret kom ursprungligen från Bosnien. Mannen arbetar på Migrationsverket än idag.

Exempel på hur den religiöst färgade handläggningen skadade rättssäkerheten i asylärenden på Migrationsverket är tyvärr många. Jag beskrev problematiken mer översiktligt i ett tidigare inlägg som kan läsas på följande länk.

Övriga personalens arbetsmiljö påverkades av tilltagande religion genom att exempelvis personalens vilorum togs i anspråk som ett bönerum. Det blev även en konstig stämning under fikapauser där religiösa handläggare försökte övertyga andra i Koranens överlägsenhet och islams fördelar. Inget fel med det om Koranen samtidigt inte fördömde personer tillhörande andra religioner och ateister, homosexuella och heretiker – och det är just dessa grupper som de religiösa handläggarna hade att besluta om. Det är djupt problematisk när lagar vid tjänsteutövning på en svensk myndighet ersätts med Koranen.

Den här bloggen existerar tack vare era donationer. Alla bidrag går oavkortat till att utveckla den och satsa på aktuella reportage och granskningar främst om migrationen och medier. Om ni gillar mina texter och vad jag gör stödja gärna!

Swish: 070-4396358

Bankkonto: 4051 20 96933 (clearingnr är de första fyra siffrorna)

Donera valfritt belopp med kort via Paypal:


PayPal - Det tryggare, enklare sättet att betala online!

Bli månadsgivare:


Bli månadsgivare

Bli månadsgivare

Bli månadsgivare

Författare: Egor Putilov

Jag började arbeta på Migrationsverket i november 2012 som mottagningshandläggare för barn utan vårdnadshavare (som omnämns i medier som ”ensamkommande flyktingbarn”) i Örebro. Då tog jag hand om så kallade ”mottagningens utredningssamtal” som syftade till att utreda barnens hemvist, resväg och familjebild. Samtidigt fick vi hjälpa till i några återvändandeärenden. Maj 2013 började jag jobba som asylhandläggare i Flen – i mina arbetsuppgifter ingick att genomföra asylutredningar, värdera bevis, förbereda och skriva beslut i asylärenden. Jag avslutade min tjänst på verket i mars 2015. Jag jobbar även som frilansjournalist sedan 2010. Mitt fokus ligger på Mellanöstern, postsovjetiska republiker och migration. Bland mina uppdragsgivare var Aftonbladet, Expressen, SvD, Arbetaren och andra tidningar samt Sveriges radio. Som journalist rapporterade jag om arabiska våren från Syrien och Egypten, om Majdan och från östra Ukraina, samt från andra oroshärdar. Bloggen tillhandahålls av Martin Dahlin, som även är ansvarig utgivare

2 reaktioner till “Utlänningslagen ersätts med Koranen på Migrationsverket”

 1. Av inlägget går att utläsa:

  1. Den som problematiserar att man får lov att säga vissa saker, vilka kan uppfattas som kränkande, bör inte få arbeta som asylhandläggare.

  2. Putilov problematiserar att man får lov att säga vissa saker, vilka kan uppfattas som kränkande (skapar ”en konstig stämning under fikapauser”).

  Därmed känns det tryggt att veta att Putilov har lämnat sin tjänst hos aktuell myndighet.

  Gilla

  1. Det går även att utläsa varför jag problematiserar detta – nämligen därför att islam och Koranen som är islams främsta källa fördömer de utsatta grupper som de aktuella handläggarna hade att besluta om

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: