Migrationsverket accepterar Islamiska statens id-handlingar

När Stefan Löfven motiverade införandet av id-kontrollerna i Sverige hänvisade hen till  behovet att identifiera dem som söker asyl. ”Vi måste ha ordning och reda i migrationspolitiken och måste veta vilka som kommer till Sverige” – hette det nämligen i december 2015 med en tydlig underton av att IS-terrorister kan försöka utge sig för asylsökande – vilket i och för sig redan har hänt vid ett flertal tillfällen i andra EU-länder. Enligt detta resonemang ska alltså fortsatta id-kontroller hjälpa till att identifiera nyanlända och stoppa diverse terrorister och annat skumt folk från att ta sig till Sverige.

Löfvens tilltag kan framstå handlingskraftigt och betryggande. Däremot kan man vid en närmare titt inte annat än återigen konstatera att statsministern och hans rådgivare visar prov på en enorm och potentiellt samhällsfarlig okunskap om hur asylprocessen fungerar.

Id-kontrollernas funktion är endast att säkerställa att en person har någon form av id-handling. Ett syriskt pass utan några inresetillstånd till Sverige räcker till för att bli släppt igenom id-kontrollerna både på färjeterminalerna och i Kastrup.  Väl i Sverige om man fångas in i polisens inre gränskontroller blir man endast eskorterad till en lokal av Migrationsverket som därvid tar över.

Trots att syriska pass och andra id-handlingar är extremt lätt att förfalska samt att stora delar av Syrien kontrolleras av diverse terrorgrupper fortsätter Migrationsverket att acceptera dem generellt som giltiga id-handlingar. Islamiska staten behöver dock inte förfalska syriska pass eftersom redan år 2013 har organisationen fått tag på passmaskiner och tomma passböcker vid övertagandet av Al-Raqqa. Samma sak hände även i Deir-ez-Zoir. I Al-Hasaka delas kontrollen över staden mellan kurdiska grupper och regimen. Det är oklart vem eller vilka som kontrollerar passmyndigheten men redan 2013 när jag jobbade i Flen hade jag flera syriska ärenden med sprillans nya pass utfärdade just i Al-Hasaka. Att skicka dessa pass på teknisk granskning var lönlöst eftersom de var tekniskt äkta – därför fick alla personer med tveksamma syriska id-handlingar som både jag och mina kollegor utredde permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Däremot att utgå ifrån att i ett sådant kaotiskt tillstånd som Syrien befinner sig i fungerar just utfärdandet av id-handlingar som den ska är minst sagt naivt.  En uppsjö av aktörer som är svårt att överblicka har fått tillgång till tekniska verktyg för att utfärda id-handlingar i landet. En holländsk journalist har illustrerat detta redan i september 2015 genom att ha fått ett komplett paket av syriska dokument utfärdade i Nederländernas premiärministers namn – för en överkomlig summa motsvarande drygt 7 tusen kronor.

dutch.jpg
På bilden – Mark Rutte, dåvarande premiärminister av Nederländerna

Redan 2013 hade både jag och flera andra asylhandläggare slagit larm om syriska passens tillförlitlighet – särskilt sådana som är utfärdade i städer som inte längre kontrolleras av regimen. Detta dock för döva öron. Varken jag eller kollegor fick någon respons från ledningen. Det dröjde tre år till mars 2016 tills man har släppt ut en försiktig rättslig kommentar om syriska pass. I kommentaren slås det fast att pass som inte är utfärdade av behöriga myndigheter inte ska bedömas styrka identitet. Däremot har enskilda asylhandläggare inga verktyg för att ta reda på var ett syriskt pass i själva verket var utfärdat – Islamiska statens passmaskiner kan ju ställas om för att visa till exempel Damaskus istället för Al-Raqqa.  Några serier av passböcker är internationellt efterlysta efter att den syriska regimen överlämnat vissa uppgifter. Samtidigt är det oklart hur många fler serier används av otillbörliga aktörer och om det överhuvudtaget finns behöriga passmyndigheter kvar i Syrien. Därför är frågan huruvida en syrisk handling tekniskt äkta eller ej irrelevant.

Det var välkänt sedan länge att en av IS största inkomstkällor har varit att just sälja syriska dokument till exempelvis irakier, libaneser, egyptier, sudaneser, somalier och andra nationaliteter som ser dem som en säker investering i att få ett uppehållstillstånd i Europa. Och det med all rätta eftersom även sådana fall som hamnar hos Migrationsverket oftast får bifall. Hur svårt kan det vara att fixa det för sina egna terrorister som skulle ta sig hit? Till och med statliga SVT har uppmärksammat frågan i ett reportage i november 2015. Att alla syriska id-handlingar borde underkännas var glasklart sedan länge för alla som jobbar med asylprövningen – men inte för den högsta ledningen på Migrationsverket.

Däremot var man mycket snabbare år 2007 när det kom fram att irakiska så kallade S-pass varit lätt att förfalska. Då togs ett beslut om att sluta acceptera sådana handlingar i princip direkt. Men varför har det inte gjorts nu? Kan det hända att det handlar om samma fenomen som med den nyligen uppmärksammade Dan Eliasson när en politiskt tillsatt myndighetsledning sätter stopp för  åtgärder som innebär en begränsning av asylinvandringen?

Eftersom Löfvens rådgivare tydligen inte pallar att göra en ordentlig research i ämnet vill jag härmed skriva ett kort memo för honom. Så, vad händer när en IS-terrorist vill ta sig till Sverige?

Förmodligen får den ett nytt syriskt pass med ett körkort och en militärbok – ett så kallat paket som det heter på människosmugglarnas språk. Sedan kommer den tillsammans med andra migranter över Medelhavet och hamnar så småningom i Kastrup. Där flashar den med sitt nya pass och blir insläppt i Sverige. Migrationsverket registrerar denna person som syrisk medborgare, placerar denne på ett asylboende i väntan på en asylutredning och utfärdar ett LMA-kort i samma namn som står i passet. Därmed blir man legaliserad med sitt nya namn och får en form av svensk id-handling. Inga utredningsåtgärder vidtas förrän ärendet hamnar hos en asylhandläggare vilket i nuläget kan ta upp till ett år.

Om en terrorist inte hinner att göra det den ämnade att göra under det här året hinner man förmodligen att få ett uppehållstillstånd efter en ytterst summarisk och ytlig utredning där frågan om pass avgörs på några få minuter genom ett par vaga och generiska frågor – det är nämligen de här frågorna kallar Migrationsverket för ”en extrakontroll”.  Jag tvivlar starkt på att någon sökande någonsin har svarat att passet var köpt från Islamiska staten. Alla andra svar i princip godkänns eftersom det inte går att bevisa att så inte var fallet. Så hur i hela friden gör id-kontrollerna att man vet vilka som tar sig till Sverige och stoppar terrorister, Stefan Löfven?

Den här bloggen existerar tack vare era donationer. Alla bidrag går oavkortat till att utveckla den och satsa på aktuella reportage och granskningar främst om migrationen och medier. Om ni gillar mina texter och vad jag gör stödja gärna!

Swish: 070-4396358

Bankkonto: 4051 20 96933 (clearingnr är de första fyra siffrorna)

Donera valfritt belopp med kort via Paypal:


PayPal - Det tryggare, enklare sättet att betala online!

Bli månadsgivare:


Bli månadsgivare

Bli månadsgivare

Bli månadsgivare

Författare: Egor Putilov

Jag började arbeta på Migrationsverket i november 2012 som mottagningshandläggare för barn utan vårdnadshavare (som omnämns i medier som ”ensamkommande flyktingbarn”) i Örebro. Då tog jag hand om så kallade ”mottagningens utredningssamtal” som syftade till att utreda barnens hemvist, resväg och familjebild. Samtidigt fick vi hjälpa till i några återvändandeärenden. Maj 2013 började jag jobba som asylhandläggare i Flen – i mina arbetsuppgifter ingick att genomföra asylutredningar, värdera bevis, förbereda och skriva beslut i asylärenden. Jag avslutade min tjänst på verket i mars 2015. Jag jobbar även som frilansjournalist sedan 2010. Mitt fokus ligger på Mellanöstern, postsovjetiska republiker och migration. Bland mina uppdragsgivare var Aftonbladet, Expressen, SvD, Arbetaren och andra tidningar samt Sveriges radio. Som journalist rapporterade jag om arabiska våren från Syrien och Egypten, om Majdan och från östra Ukraina, samt från andra oroshärdar. Bloggen tillhandahålls av Martin Dahlin, som även är ansvarig utgivare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: