Barn och ”barn”

Frågan om så kallade ensamkommande flyktingbarn som kallas BUV (barn utan vårdnadshavare) på myndighetsspråk har länge varit infekterad. Detta är inte förvånansvärt då det gäller ett av de mest uppenbara bedrägerierna inom asyl som är förenat med stora samhällskostnader. Att hanteringen av ensamkommande har blivit ett hån mot allt det sunda och rationalistiska hjälper föga att upprätthålla allmänhetens tilltro till samhällsinstitutioner. De som följer denna blogg vet redan att jag de första sex månaderna på Migrationsverket arbetade med just denna kategori av asylsökande.

Enligt LEAN-modellen jobbar man på verket i team som har olika arbetsuppgifter. Vårt team hette barnteamet och arbetade med frågor rörande ensamkommande. Handläggare med andra arbetsuppgifter på enheten brukade tycka synd om oss eftersom vi i princip varje dag fick genomlida fullkomligt absurda situationer som är dock ganska beskrivande för det generella läget på asylområdet.

barn3

Till exempel som barnhandläggare hade vi leksaksbilar och dockor på rummen. Det kändes föga passande när det kom ”barn” in i rummet som var både gråhåriga och såg äldre ut än alla andra närvarande inklusive god man och advokat. Vid ett par tillfällen blev det ännu värre då dessa uppenbart vuxna män i 35-års åldern faktiskt hade börjat leka med bilarna.

Det är oklart för mig huruvida detta redskap bara var rekvisita för att övertyga en vilsen besökare i att vi hade att göra med riktiga barn eller ett resultat av ledningens totala avsaknad av kontakt med verkligheten men under mina sex månader hade jag inga sökande som skulle ha haft ett behov av leksaksbilarna och dockorna.

barn5

Trots det uppenbara var vi som handläggare tvungna att delta i bisarra spektakel som dagligen utspelade sig på våra kontor och behandla dessa personer som barn. Att en myndighetsperson låtsas som om allting går som det ska hade säkert en lugnande och disciplinerande effekt på gode män och andra deltagare som var mindre inskolade. Dock kunde en och annan god man ibland dela av med sig sina bekymmer lite subtilt genom att reflekterande säga något i stil med:

– Jaa, han ser väl lite äldre ut men å andra sidan ser alla mina sökande från Afghanistan äldre ut så det måste vara nog vara så med alla afghaner.

Vi brukade nicka instämmande och fortsätta med våra meningslösa ”utredningar” som bestod i stort sätt av att skriva ”vet ej” och ”kommer inte ihåg” som svar på alla våra frågor.

Det brukar ibland påstås att alla ensamkommande egentligen är vuxna. Det kan jag inte bekräfta. Däremot av de påstått underåriga som jag träffade personligen (cirka 80-90 sökanden) för olika samtal var 50-60 % inom spannet 20-30 år enligt min uppskattning. Tio till femton procent tillhörde den mest provocerande kategorin av ”barn” – mellan 30 och 40 år gamla. Resten kan definieras som ungdomar och gränsfall – mellan 16 och 20 år. Några riktiga barn – minderåriga under 14 år – hade vi bara några enstaka fall. De förekom så sällan att det var en snackis på fikapauser.

Problemet med falska barn har varit känt sedan åtminstone 2005. Från det året började kurvan av antalet ensamkommande peka uppåt år efter år tills den sköt spikrakt i höjden i hösten 2015. Antalet ensamkommande nådde då hisnande 36 tusen och regeringen blev tvungen att dra i nödbromsen genom att införa id-kontroller för att stoppa i första hand just afghaner som regelmässigt saknade några id-handlingar och uppgav sig vara barn.

Den största delen av regeringens migrationslån på 35 miljarder går åt att bekosta just ensamkommandes uppehälle. Det är till och med bekvämt att räkna det totala beloppet: ungefär en miljon per person och år är vad ensamkommande kostar. Genom att multiplicera en miljon gånger 36 tusen hamnar vi någonstans vid lånebeloppet på 35 miljarder. Kostnaden motsvarar nästan den för det svenska försvaret.

barn4

Det är provocerande att lejonparten av Migrationsverkets budget går till den kategori som till en stor del består av fuskare och bedragare. Det märker inte bara svenskar som till exempel träffar 35-åriga ”barn” på skolbänken bredvid riktiga ungdomar utan även vanliga asylsökande som anser att det är orättvist att personer som blåljuger om sin identitet får bekväma rymliga boenden, personal dygnet runt, fritidsaktiviteter och i slutändan PUT medan de som uppgav sin riktiga ålder får dela ett litet rum med flera andra sökanden och kan få ett avslag i slutändan.

Trots att problemet har varit känt sedan länge gjorde Migrationsverket i princip ingenting för att bygga upp fungerande ålderskontroller. Sedan 2012 bedrev myndigheten långdragna förhandlingar med Socialstyrelsen. Istället för att skapa ett effektivt och kapacitetsstarkt system kom de två myndigheterna slutligen fram till att ålderskontrollerna skulle bli ännu krångligare och svårare att genomföra genom att lägga en länk till – en pediatriker som skulle ha det sista ordet. Detta gjordes i rättssäkerhetens namn.

Föga förvånande slutade det in en bilkrasch direkt efter lanseringen när pediatrikerna bara tillstyrkte den uppgivna åldern även i fall med de mest uppenbara vuxna och vägrade att skicka underlag till Migrationsverket. Sedan dess stoppades ålderkontrollerna helt. Nu kräver regeringen förgäves gång på gång sedan ett år tillbaka att återuppta kontrollerna ”så snart som möjligt”. Eftersom samma personer inom Migrationsverket som sänkte systemet innan jobbar även med det nya uppdraget är det inte svårt att föreställa sig vilket resultat de kommer att uppnå.

Trots att Migrationsverket under 2012-2013 utförde ålderstester i enstaka fall gick det mindre bra även när det till och med var medicinskt bevisat att personen i fråga varit vuxen. Vid ett tillfälle skrev Migrationsverket upp åldern för två män från Marocko. I vanlig ordning gick informationen till den kommun i vilken de varit placerade som sedan skulle meddela personerna att de måste lämna HVB-hemmet och flytta till ett asylboende för vuxna. De två marockanerna ogillade beskedet och barrikaderade sig i sina rum. Istället för att tillkalla polisen och vräka dem från boendet samt anmäla fuskarna för bedrägeri, bidragsbrott och oredligt förfarande beslutade socialtjänsten i kommunen egenhändigt att förlänga deras placering på HVB-hemmet i två månader till. Motiveringen löd så här:

 – De ska nog lugna ner sig så småningom. De behöver lite lugn och ro nu efter beskedet. Vi är inte sådana som tillkallar polisen varje gång!

Alla andra på det aktuella HVB-hemmet fick en tydlig illustration i hur man som asylsökande handskas med svenska myndigheter. Det bör tilläggas att kommunens beslut om den fortsatta placeringen kostade statskassan cirka åttio tusen kronor per månad och ”barn”.

Det är också viktigt att nämna att de allra flesta av falska barn som jag träffade fick PUT. Migrationsverket stoltserar sig med att 88% av ”ensamkommande flyktingbarn” får stanna i Sverige trots avsaknaden av ålderskontroller.

barn6

Jag brukar vara återhållsam med att uttrycka egna åsikter i mina inlägg för att inte bli alltför spekulativ utan endast hålla mig till fakta och mina empiriska erfarenheter. Däremot skulle jag vilja göra ett undantag här. Det är djupt tragiskt när ett helt samhälle uppfostras i att se vuxna män som barn och förneka verkligheten. Det är tragiskt för alla inblandade – de lärare och elever som måste dela klassrum med vuxna män som leker barn, socialtjänstassistenter och annan personal som de kommer i kontakt med, tv-tittare som ser vuxna män i reportage presenteras som barn, och inte minst – för de här personerna själva. Den mentala och moraliska korruption detta innebär underminerar grundstenar i det västerländska samhället – ett klart, rationellt och kritiskt tänkande. Ängsligheten kring det här problemet som bidrog till att ingenting gjordes på mer än tio år kan inte rättfärdigas.

Annons

Författare: Egor Putilov

Jag började arbeta på Migrationsverket i november 2012 som mottagningshandläggare för barn utan vårdnadshavare (som omnämns i medier som ”ensamkommande flyktingbarn”) i Örebro. Då tog jag hand om så kallade ”mottagningens utredningssamtal” som syftade till att utreda barnens hemvist, resväg och familjebild. Samtidigt fick vi hjälpa till i några återvändandeärenden. Maj 2013 började jag jobba som asylhandläggare i Flen – i mina arbetsuppgifter ingick att genomföra asylutredningar, värdera bevis, förbereda och skriva beslut i asylärenden. Jag avslutade min tjänst på verket i mars 2015. Jag jobbar även som frilansjournalist sedan 2010. Mitt fokus ligger på Mellanöstern, postsovjetiska republiker och migration. Bland mina uppdragsgivare var Aftonbladet, Expressen, SvD, Arbetaren och andra tidningar samt Sveriges radio. Som journalist rapporterade jag om arabiska våren från Syrien och Egypten, om Majdan och från östra Ukraina, samt från andra oroshärdar. Bloggen tillhandahålls av Martin Dahlin, som även är ansvarig utgivare

40 reaktioner till “Barn och ”barn””

 1. Tack Egor för saningen som du har skrivit. Man frågar sig vem står bakom den hela cirkus. Vi själv har två ensamkomande barn (men). De är så respektlösa och krävande att man mår illa. Jag tror inte att någon i Sverige har råd att leva kunglig som de sk. Barn Afghaner. Sveriges regering bude skämmas och man undrar hur länge det ska då vara så? Pejka

  Gillad av 3 personer

 2. 🙂 Du är en pärla, Egor!

  Det som stör mig mest är, förutom de uppenbara lögnerna, är att staten och de styrande sitter och vädjar(!!) till MV om ålderskontroller Det är väl för f*n bara att ge order om att alla ska ålderstestas. Är det regeringen eller MV som styr Sverige?
  Sätter regering det kravet är det bara för MV att rätta sig efter det. Den är ju ren aktivism som pågår. De kan inte, på eget bevåg, ändra om en hel myndighet.

  Gillad av 2 personer

  1. Tack! Mikael Ribbenvik tom nonchalerar regeringens direktiv om att öppna ett nytt förvar till den 1 oktober utan någon reaktion. Antingen är regeringen med på det eller de har tappat kontroll över situationen helt.

   Gillad av 2 personer

   1. ja det är vad jag hört, att dom kan uppge sin rätta ålder när dom kommit in i systemet och fått permanent uppehållstillstånd eller medborgare! Och det utan att riskera straff.

    Gilla

   2. Det räcker med att de får PUT – efter det kan de gå till Skatteverket och ändra både namn, ålder och nationalitet. Egentligen borde deras PUT återkallas (eftersom den beviljats på felaktiga grunder) och asylansökan åter öppnas och prövas mot de nya kända uppgifterna men det händer aldrig. Detta är naiviteternas land vet du, Sverige.
    http://www.sydsvenskan.se/2007-11-16/flyktingar-uppger-sig-vara-irakier-for-att-fa-asyl

    ”Annika Sköld, handläggare på Skatteverkets huvudkontor i Stockholm, bekräftar att Folkbokföringens personal ofta kontaktas av personer som fått uppehållstillstånd i Sverige.
    – Många av dem som kommer hit har bara ett skakigt underlag för sin identitet. När en person väl fått uppehållstillstånd tar han fram sina riktiga id-handlingar och vill byta alla sina namnuppgifter, säger hon.”

    Gillad av 1 person

  1. Snälla du, när de börjar närma sig 60 kommer de att kräva att få åldern ändrad, gärna till flera år äldre än de egentligen är, det har redan hänt.

   Gilla

  2. Nej ett ”barn” några år efter att det fått PUT vänder sig till någon myndighet t.ex. Försäkringskassan och säger att han ljugit om sin ålder för att han varit rädd att inte få PUT o så skriver de upp hans ålder. Det har stått om det i tidningarna.

   Gilla

  3. Det där fixar sedan asyl-aktivisterna lätt som en plätt. 81-åringen erkänner att han/hon ljugit om sin ålder när den verkliga åldern har blivit ca 60 år och tilldelas genast äldreförsörjningsstöd på idag ca 14500:- skattefritt och med FULLT bostadsbidrag. Därefter står det personen fritt att flytta till vilket land som helst i världen, t ex gamla hemlandet, med bibehållet stöd. Rätt bra utdelning och självklart inget straff i Sverige (I Norge skulle de åka ut med jet-fart och utan bidrag. I Finland klarar ingen att ljuga och blir de påkomna avslutas ärendet med avslag, samt en plats i nästa flyg)

   Gilla

 3. Tack för sanningen !
  Varför alla vet om detta och vagar inte säga? Jag jobbar med de ”ungdomar” cirka 3 år och känner att jag ska inte fortsätta , det är svart hålla tyst

  Gillad av 1 person

 4. Jag tycker du missar det mest uppenbara, det är att svenska ungdomar luras att agera integrationsbuffert, i synnerhet svenska flickor. Efter afghanernas härjningar på festivaler så torde det stå klart att överrepresentationen inom sexualbrott är massiv, att då utsätta svenska flickor för detta är inte en skandal, det är ett förräderi. Både på gym och badhus uppträder afghanerna på ett sätt som med svenska mått mätt är sjukligt. Stränder och badhus är nu offlimits i många fall.

  Gillad av 1 person

 5. En mycket bra redogörelse från insidan av en som arbetar där och känner till verkligheten. Du kommer säkerligen att få det hett om öronen efter denna artikel, men sanningen kan ingen ta ifrån dig. Stå på dig för vi svenskar kommer att säga ifrån när sanningen kommer fram. Vi har förstått att något är fel på ivandrarverket och att svenska massmedia undanhåller sanningen.

  Gilla

  1. Jag är inte svensk , kom hit för 13 år sedan och jag se hur landet har ändrats . Det är jätte syn att man ska i framtiden förlora landet som Ni har byggt upp. Jag förstår inte hur kan man låta göra detta heller . Man låtar inte stanna här de som ska jobba och samlar på de som aldrig ska jobba och betala skatt. Regeringen och kommuner spara på skolor och på äldre människor som har jobbat hela livet för att betala hela tiden till de ”ungdomar”
   Vilken land ska bor mina barn i framtiden?

   Gillad av 2 personer

 6. METRO OCH MIGRATIONEN
  av Torbjörn Holmgren.

  Många anklagar media för att mörka sanningen om invandringen och dess konsekvenser. Enligt dem framställer etablerad media invandring som odelat positivt och döljer negativa fakta. Stämmer detta? Som fd gymnasielärare med en gedigen akademisk utbildning och väl på det klara med allt som krävs för vetenskaplig metodik beslöt jag mig att undersöka media för att se vad som stod på.

  Jag valde tidningen Metro vilken presenterar sig som en oberoende nyhetstidning. Med början i november 2015 fram till sommaruppehållet 2016 läste jag varenda nummer och markerade samtliga artiklar om invandring. Allt sammanställde jag i en vetenskaplig rapport kallad ”Metro och migrationen” som jag lagt upp fritt och gratis på min hemsida, http://www.pilum.nu/metro

  För att kunna avgöra om en tidning är oberoende måste man ”bedöma nyheternas objektivitet” (Handbok i journalistforskning av Karlsson/Strömbäck, s191f). Så hur står det då till med objektiviteten i Metro när det gäller invandringen? Svaret är: riktigt illa! När det gäller artiklar som framställer invandring som positivt kontra negativt är kvoten tjugo mot en. Dvs för varje artikel eller insändare som säger att pengarna till mer invandring är slut eller att kriminaliteten ökar pga invandringen, finns det tjugo artiklar som förnekar dessa fakta. Av ett material på över fyratusen sidor och 726 artiklar om invandring är invandringskritiska artiklar 6%. Samma förhållanden gäller allt annat i Metro om invandringen. Allt pekar åt ett och samma håll: att framställa invandring som odelat bra.

  Den vänsterinriktade stiftelsen EXPO skriver att om man ska tro invandringskritiker ”är svenska journalisters främsta uppdrag att skriva propaganda för det mångkulturella samhället” (SD har fel, s23). Och ja, det stämmer. ”Metro och migrationen” visar att åtminstone den tidningens uppgift är att skriva för multikulturalism. Den som upplevt negativa sidor av invandring har inte en möjlighet att få sina erfarenheter tryckta i Metro.

  Metro är inte en oberoende nyhetstidning utan en partsinlaga i samhällsdebatten. Det märks inte bara i snedfördelningen av material om invandringen utan även i framställningen. Metros reportrar drar sig inte för att manipulera resonemang; gärna med så osynliga knep som möjligt. Men för en utbildad lärare inte så svåra att genomskåda. Härskartekniker och försåtliga konstgrepp är väl förekommande i Metro. Metro är dessutom fylld med inkonsekvenser och självmotsägelser.

  Avsikten med att skriva ”Metro och migrationen” är att vem som helst skall kunna hänvisa till den när de diskuterar invandringspolitiken och svensk massmedia. Alla skall ha fritt tillgång till material som bevisar Metros ställningstaganden i invandringsfrågan. Detta är syftet.

  Torbjörn Holmgren, fd gymnasielärare.

  Gillad av 2 personer

 7. Jag har arbetat med sk ensamkommande sedan det blev klart att barn inte skulle placeras med vuxna år 2006. De första åren fanns det faktiskt en hel del ungdomar som var under 18 år gamla. De senaste åren, från ca 2011, har det märkts ganska rejält att det många gånger är vuxna män som utger sig för att vara just barn. Som anställd på ett kommunalt HVB-hem på västkusten är det ABSOLUT förbjudet att ens andas något om att den där 15-åringen med grått hår och fyra visdomständer kanske egentligen är en bit över 18, det kan leda till skriftlig varning eller avsked då vi förtalar ”barnen”. Vi har många fall av just den typen, ”barn” i åldern 15-17 som konsumerar mer svart hårfärg och rakhyvlar (att raka sig på kroppen med) än någon annan jag kan tänka mig. Jag har sedan 2015 bara mött två ”barn” som inte haft minst två visdomständer i käften.
  Vi blir dessutom mer eller mindre tvingade att gå på ”utbildningsdagar” med olika föreläsare som hela tiden pratar om att alla ”barn” som lever i kris och trauman åldras mycket fortare än barn som inte lever i kris och trauman. I viss mån kan jag köpa resonemanget att en del blir gråhåriga i förtid pga stress, kris eller trauma men jag tror inte för ett ögonblick kan det växa ut fyra visdomständer på en kille bara för att han bestämt sig för att flytta från Iran (där de flesta Afghanska ”barn” kommer från). Jag skriver flyttat eftersom dessa Afghanska män som bott större delen av sitt liv och arbetat i Iran inte har några som helst asylskäl!

  Jag skulle kunna skriva en hel roman om alla konflikter som uppstår på ett boende för ensamkommande farbröder som blir så in i helvete bortskämda då de kommer hit. Socialsekreterare och boendepersonal som hela tiden blir utsatta för hot och hot om våld, oftast pga att de vuxna barnen inte får sin vilja igenom hela tiden. Vårt boende har blivit sönderslaget så många ggr men våra chefer och socialsekreterare anser att det bästa är att INTE polisanmäla skadegörelserna utan att istället låta ”barnen” få sin vilja igenom, dvs lite extra aktiviteter såsom bio och restaurangbesök och kanske en Go-Cart dag ibland.

  Nu letar jag efter nytt jobb med ljus och lykta då jag känner att jag inte längre kan delta i den största bluffen i Sveriges historia.

  Mvh
  Jan, förhoppningsvis snart fd behandlingsassistent för ensamkommande farbröder

  Gillad av 3 personer

  1. Jag håller med allt som du säger ,Jan ! Det stämmer att det är största bluffen och alla spela dumma, sååå trött man blir på detta!

   Gilla

 8. Putilov, du borde kolla upp hur domarna på migrationsdomstolen hanterar ärendena/överklagandena. Domaren Karin Königsson (stockholm) exempelvis plockar ärenden med afganska ”barn” som fyller ”18” inom snar tid för att hon ska ge dessa ”barn” asyl innan de fyller 18. Allt är jättebråttom. Königsson brukar dessutom handplocka sina (likasinnade) notarier/sekreterare till dessa mål, allt för att kunna enklare genomföra sin plan, dvs ge asyl till afganska ”barn”. Då är de två, hon och notarien, och sedan försöker dem med alla medel att övertyga åtminstone en nämndeman till för att driva igenom sin vilja igenom.

  Gilla

 9. Egor!
  Tack för att Du publicerade mitt tidigare inlägg och jag måste säga att Din sida är riktigt, riktigt bra.
  Härligt med människor som förstår att man måste lyfta upp problemen till ytan om man ska kunna ta hand om och lösa dessa problem.

  Eftersom det finns så många spekulationer om hur mycket flyktingar får i bidrag så tänkte jag belysa hur det ser ut för de sk ensamkommande och även förklara skillnaderna mellan ersättningarna för en asylsökande och en som fått PUT (Permanent uppehållstillstånd).
  Jag ber om ursäkt i förhand för att jag låter bitter i min berättelse men efter 10 år, där de senaste åren bara blivit värre, så hoppas jag att Du förstår att jag inte har några som helst illusioner om vilka det är som söker sig till Sverige enbart pga ekonomiska orsaker, dvs Afghaner som bott större delen av sitt liv i Iran (och en del i Pakistan) som absolut inte har några asylskäl, samt alla dessa unga MÄN från Eritrea som inte heller flyr från varken krig eller hungersnöd utan bara vill ta del av det västerländska ”paradiset (som många av dem beskriver Europa).

  För det första gäller den ekonomiska ersättningen för alla som kommer hit, dvs 24 SEK/dag där mat ingår i boendet.
  Denna ersättning ska enligt Migrationsverket räcka till förnödenheter såsom t.ex värktabletter, godis, tobak mm mm.
  Men, på ett boende för ”barn” ingår det dessutom ett gratis busskort med sk Fritidsladdning som gäller över hela Västtrafiks sträckningsområde som vi på boendet laddar på hela tiden.
  De får också en aktivitet/sport betald av socialtjänsten, plus kläder till den sporten de väljer.
  Utöver detta så har många boenden avtal med lokala gym där ”barnen” kan gå och träna med olika former av klippkort, naturligtvis betalas detta av socialtjänsten.
  Sedan har ”barnen” en God Man som äskar pengar/klädbidrag från Migrationsverket två ggr om året och dessa bidrag ligger som oftast på mellan 1300 och 1800 per gång.
  Varje helg har vi Fredagsmys och Lördagsgodis, naturligtvis är detta något som ligger på boendets budget, och gud nåde om det inte finns tillräckligt med chips, godis och läsk så att ”barnen” kan frossa hela kvällen, då är det en risk att inredningen slås sönder…
  Och, just det, ”barnen” har gratis WiFi och de behöver inte betala för sina telefonsamtal, olika kommuner har olika lösningar på detta med telefonsamtal, dvs en del kommuner har en telefon på boendena som ”barnen” kan utnyttja 24/7 och andra kommuner ger ut telefonkortsladdningar motsvarande 200 till 250 SEK varje månad.

  När ”barnet” får PUT gäller andra regler. Ersättningen från Migrationsverket försvinner, God Man blir ”Tillförordnad Vårdnadshavare” fram tills ”barnet” fyller 18.
  Nu blir det istället CSN som betalar ut pengar, 1056 SEK plus 855 SEK i extra tillägg för att de är ensamkommande, och i vissa kommuner utgår det dessutom en extra liten utbetalning som kallas ”fickpengar”.
  Sport/aktivitet betalas fortfarande av socialtjänsten och de får fortfarande gratis busskort som fortfarande gäller över hela regionen. Samma sak med fredagsmys/lördagsgodis, de behöver inte lägga en spänn själva.

  Nämnde jag att utöver de sporter/aktiviteter som socialtjänsten betalar så har alla ”barnen” en massa andra aktiviteter som kommunen betalar, Lisebergsbesök med åkband och mat, Skara Sommarland, biobesök med tillhörande restaurang efter, och detta gäller ALLA, PUT eller inte!

  Nu kommer nästa steg i ”barnens” utveckling, de ska flytta från HVB till Utslusslägenhet.
  En utslusslägenhet är en lägenhet där ”barnet” bor själv, efter att de fått PUT och fyllt 18 och ska då med stöd från personal klara sig hyfsat självständigt.

  De har då en egen ekonomi som då innebär att de har sitt CSN på 1056 SEK, sitt extra tillägg på 855 SEK, fickpengar från kommunen (en del kommuner iaf) på mellan 500 och 700 SEK och slutligen matpengar enligt ”normen” som ligger på runt 1600 SEK i månaden.
  Räkna nu ihop vad dessa ”barn” har att leva på varje månad men betänk också att ”barnen”bor gratis (betalar ingen hyra eller elräkning), de har fortfarande busskort gratis (Fritidsladdningen övergår till månadskort när de fyller 19) och socialtjänsten betalar fortfarande deras olika aktiviteter/sporter och i många fall även deras träningskläder när de behöver köpa nya.
  I normen finns poster för just fritid/aktivitet men de stackars ”barnen” ska ju inte behöva betala för detta, då kan de lätt bli arga…

  Ni behöver absolut inte ta mig på mitt ord och jag vet att de olika ”extra” ersättningar för t.ex fickpengar, telefonförmåner mm varierar mellan de olika kommunerna.
  Men, ni kan ta kontakt med era respektive socialtjänster och kolla hur det ligger till i just Era kommuner.
  Troligtvis kommer nog inte många socialsekreterare vilja prata om detta, men har ni tur så hittar ni en FD socialsekreterare som också har tröttnat på denna cirkusen.

  En sista sak, jag har ALDRIG under mina 10 år i verksamheten träffat på ett ensamkommande från Syrien, konstigt, eller hur?
  Däremot så kommer det hela tiden ”barn” från Afghanistan (Iran) och Eritrea.
  Eritrea lider inte av något krig, inte heller av någon hungersnöd men det är en Diktatur och då får i stort sett ALLA Uppehållstillstånd.

  Mvh
  Jan

  Gilla

  1. Återigen tack för intressant och viktig information! Ja, ersättningar varierar stort mellan kommuner. Exempelvis bekostar Malmö stad som befinner sig på randen till konkurs nya ”paddor” och cyklar för ensamkommande – allt i barnkonventionens namn. Vet du hur mycket ert boende fakturerar kommunen per dygn och barn?

   Gilla

  2. Jag kan säga till att de få telefonen från boende och plus data vid ankomst och sedan få de en till data eller surfplatta från skolan!
   det brukar bli så att de säljer en av datorerna och uppger att det har blivit stulen.
   Allt detta är inte deras fel, om kommunerna, MV, regeringen skulle inte låta de göra allt detta, de skulle inte göra och inte heller skulle komma hit.

   Gilla

 10. Hej igen Egor!

  Jag arbetar ju på ett kommunalt HVB-hem, inte på ett privatägt, så jag tror inte det kan bli några extra faktureringar från kommunen till sig själv.
  Vår kommun har dessutom 4 olika HVB-hem som drivs av just kommunen, sedan finns det ju ett par privata alternativ också.
  Men, vi har haft ett antal placeringar av killar på privata behandlingshem som kostar allt från 3500 – 5000 SEK per dygn, detta har då varit killar som vi inte har kunnat ha kvar på det kommunala HVB-hemmet pga allt från aggressionsproblematik, skadegörelse (upprepade sådana, gärna minst 6 eller 7 ggr) eller missbruk.

  Vår kommun har köpt in ett stort antal cyklar genom åren, cyklarna försvinner, går sönder, slås sönder av ”barnen” om personalen inte ger dem det de vill ha, och kommunen fortsätter köpa in cyklar utan några som helst krav på att ”barnen” ska ta ansvar för dessa. Fast i ärlighetens namn måste jag nämna att vår kommun äntligen satt ner foten och gjort klart för ”barnen” att det inte blir fler cyklar om dessa går sönder eller stjäls, hoppas bara att de kan hålla detta.

  Vad gäller datorer har kommunen köpt in ett antal sådana också till de olika enheterna, detta är då stationära datorer som står ute i de publika områdena på hemmet där ”barnen” kan sitta på Facebook och youtube hur mycket de vill, eller tills ”barnen” blir ovänner om datortiden och datorerna slås sönder. Men detta är ju inget problem enligt kommunen som genast köper in nya…

  Oftast dröjer det ett tag innan ”barnen” hamnar i ”riktig” skola, högstadiet för de som uppger en ålder på upp till 15 och gymnasiet för de äldre. Väl där får de en Laptop eller Ipad som de själva ansvarar för och där deras God Man eller Tillförordnade vårdnadshavare får skriva under papper om ersättningsskyldighet vid förlust.

  Till signaturen Lija vill jag tala om att i stort sett alla som kommer till vår kommun redan har en mobiltelefon, de flesta har nyare Samsung och en del har Iphone. De väldigt få som kommer utan telefon och som kräver/vill ha en ny Iphone får oftast klart för sig av sina gode män att de kan få en enkel billig mobil för 200 SEK inkl. kontantkort. Detta är ju naturligtvis helt otänkbart för ”barnet” och då brukar faktiskt deras egen telefon (oftast Samsung), som de inte hade, dyka upp bland deras kläder.

  En lustig sak (eller inte) vad gäller detta med ”barnens” ålder.
  Många av de som är rejält överåriga går oftast i skolan fram tills dess att de får sin dator/padda, sedan skolkas det ca 90% av tiden (detta gäller de som är i asylprocess och inte har CSN).
  En av orsakerna som ”barnen” själva uppger när vi i personalen frågar varför de inte går till skolan är ”Skolan inte bra, bara barn där”, ja, vad ska man säga? ”Det är barn i Din ålder”. Det blir bara ett hånflin tillbaka.

  Nästa sak är att de installerar alltid Skype på datorn/paddan för att kunna ha kontakt med familjen och när ”barnen” skolkar från skolan så är de inte ensamma utan personal är på plats dygnet runt.
  Det vi i personalen kan se är att en del av dessa överåriga ”barn” skypar med fru och barn som söker asyl i t.ex Norge, Danmark eller Tyskland, eller på annat boende för vuxna i Sverige.
  Efter 10 år så har jag lärt mig så mycket Dari, Farsi, Sorani, Badini, Arabiska, Somaliska att jag förstår det mesta som sägs och det råder alltså inget som helst tvivel på att vissa av dessa ”barn” är gifta och har fru och barn på andra ställen.

  Mvh
  Jan

  Gilla

 11. Fråga till Egor, Jan eller någon annan som vet:
  När övergår ”barnen” från att vara specialfall med allehanda bidrag till att få leva på vanligt socialbidrag som vilken arbetslös utan akassa i 20-årsåldern som helst? Det måste väl finnas en gräns för hur länge man får bo i utslusslägenhet med extra pengar och stöd av personal?

  Gilla

 12. om socialsekreterare skriver i bedömning att ”ungdom” klara inte ekonomi och inte färdig att bli självständigt, förlänger de bidrag och hjälp, men om de bli helt utskrivna från verksamheten (HVB), gå de över till socialbidrag ,som har ingen grans i Sverige. Om regeringen skulle sätta gräns på tiden som man som nyanländ i landet få ha hjälp från kommunen, skulle inte Sverige få hit massa människor som vill aldrig jobba och betala skatt.
  förlåt min dålig svenska)

  Gilla

  1. Du skriver helt ut begripligt och du har helt 100% rätt.

   Tack för att du delar med dej här, det är nyttigt att läsa!

   Gilla

 13. Om man köper ett hus att bo i med sina minderåriga döttrar vill man ju gärna kunna kontrollera omgivningen, om det finns straffade pedofiler,mördare osv i närområdet innan man gör köpet.För de nya finns inga straffregister annat än i hemlandet och då under deras rätta namn och ålder, något man inte ens försöker kontrollera tex genom att översända fingeravtryck,DNA osv till de länders poliskårer som de uppger sig komma från.

  Här har mysfarbror Löfven troligtvis släppt i högvis med narkotikahandlare(Afghanistan svarar för 95% av världens heroinproduktion) ,mördare,våldtäktsmän,terrorister osv, dessutom med en del nya resistenta sjukdomar, tex tuberkulos ,gulsot osv. De får själva välja en bostadsort som verkar trevlig, bara detta är absurt.

  Är inte detta åtalbar medhjälp av statsministern till de brott som begås av tex skäggbarnen från Afghanistan? Den 22 åriga stackars anställda flickan på asylboendet som hackades i bitar av en ”15 årig ensamkommande” tex hade väl levt idag och haft en ljus framtid, om inte statsministern öppnat sina armar och släppt in det stackars mördande ”barnet” i landet, som ju alla som inte är blinda kan se är i 25 års åldern. Denna ”15 åring” blev ju inte ens dömd till fängelse utan ska nu vårdas på psykiatrisk anstalt för sina aggressions problem , självklart på skattebetalarnas kostnad.

  Mordfrekvensen i Sverige ökar helt plötsligt med 100% i årstakt,våldtäkter,skjutningar och narkotikarelaterade dödsfall (Sverige ny 2a i Europa) likaså. Poliser slutar på löpande band medans Löfven och c/o vidhåller att det absolut inte finns något samband med de öppna gränserna som bestämdes av vår kära statsminister för att bli bästa kompis med Merkel, utan är en ren slump.Dessa nykomlingar är ju i statsministerns fantasi, Sveriges framtid som ska ersätta pensionerade,lärare,hjärnkirurger,datatekniker,sjuksköterskor, något som påvisar nuvarande regering är troligtvis den mest outbildade och inkompetenta vi haft sedan vikingatiden.
  Stefan Löfven själv är ju faktiskt utbildad svetsare som han så stolt påpekar. Kanske inte den utbildningsnivå som krävs av en regeringschef i andra västländer?Jonas Sjöstedt och ”babyface” Fridolin inger ju desto mer förtroende?

  Gilla

 14. Intressant och viktig blogg med valdigt mycket intressant innehall!!
  Upptackte den genom rapportering fran Aftonbladet, ha ha. 🙂

  Gilla

 15. Till signatur St Ulfsten kan jag berätta att precis som Egor säger så är de ”barn” fram tills dess att de fyller 21 år.
  Men, detta gäller bara om ”barnen” fortfarande studerar.
  Om ett ”barn” fyllt 18 och bestämmer sig för att sluta gå i skolan, pga arbete eller annat, så upphör alla extra förmåner och ”barnet” blir då per automatik vuxet.
  Då får ”barnet” skaffa sin egen bostad och stå för allting själv.
  Därför går så många av dessa ”barn” i skolan (språkintroduktion) fram tills dess att de är gamla nog att söka in på komvux.
  Inte många av dessa ”barn” hinner läsa in så mycket svenska och svenska ämnen att de får godkänt i minst 8 ämnen för att kunna söka till gymnasiet, det finns naturligtvis undantag, därför är det komvux som gäller det året de fyller 20.
  Och precis som Egor säger så kan kommunen t.o.m anse att ”barnet” behöver vård och stöd även efter 21-årsdagen.

  Mvh
  Jan

  Gilla

 16. Hej! Jag tycker att det vore självklart att åldersbestämma flyktingungdomar, särskilt när så olika villkor gäller beroende ifall den unge är över eller under 18.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: