Tre länder – tre identiteter

Migrationsverket brukar få mängder av tips i asylärenden. Oftast kommer de från någon bekant eller släkting till den sökande som av någon anledning vill hämnas och skada personen i fråga. Eftersom myndigheten saknar rutiner för att följa upp tipsen läggs dem oftast bara in i dossier utan någon åtgärd och ligger där tills någon handläggare av en slump hittar dem. Den här gången handlade det om en kvinna från Somalia vars doss hade beställts som ett så kallat kopplat ärende till asylprövningsenheten i Flen, där jag arbetade för tillfället. Om en asylsökande anger en viss person i Sverige som sin kontaktperson eller någon annans slags anknytning som har betydelse för ärendet kallas denna person för ”kopplat ärende” på myndighetsspråk. I det här fallet angavs kvinnan som en släkting till sökanden och vi beställde hennes ärende för att kontrollera om anknytningen framgår av tidigare utredningar.

Kvinnan fick asyl i Sverige någon gång under 2000-talet och bodde sedan dess med ett permanent uppehållstillstånd, utan att ansöka om medborgarskap. När jag bläddrade i handlingar i ärendet stötte jag på ett skriftligt tips som var ett par år gammalt. Enligt tipset hade kvinnan ett uppehållstillstånd både i Norge och i Danmark när hon sökte asyl i Sverige i början av 2000-talet. Numera var hon medborgare i Norge. Uppgiftslämnaren påstod att kvinnan tagit emot socialbidrag från alla tre länder. Inte nog med det – direkt efter att hon fick asyl i Sverige reste hon till det land hon hade sökt skydd ifrån – nämligen till Somalia. Väl där sålde hon ett svensk uppehållstillstånd på anknytning till en somalisk man med tre egna barn för 120 tusen kronor. Mannen tog sig till Sverige och bor här som hennes ”man” medan hon fortsätter att bo i Norge.

Uppgifterna i tipset var graverande. Det som gick att kontrollera på en gång i hennes ärende stämde överens med innehållet i tipset – mycket riktigt ansökte hon om familjeanknytning kort efter att hon hade fått asyl i Sverige med en man med 3 barn som hon påstod var hennes egna. Dessutom fick Migrationsverket flera brev i retur från hennes folkbokföringsadress i Sverige. Jag skickade en förfrågan med kvinnans bild och fingeravtryck till norska myndigheter som någon vecka senare bekräftade att det finns en person i Norge med samma fingeravtryck – men med en annan identitet. Med alla dessa uppgifter gick jag till en av beslutsfattare som bara ryckte på axlarna: vi kunde inte göra något i fallet, inte ens återkalla hennes uppehållstillstånd.

Enligt utlänningslagen ska det krävas ”synnerliga skäl” för att återkalla ett uppehållstillstånd efter innehav i fyra år. Detta eftersom personen då anses vara förankrad i Sverige. Uppskatta ironin: personen som förmodligen var i Sverige endast tillfälligt för att besöka myndigheter och kvittera ut bidrag anses vara så förankrad efter 4 år att det inte går att återkalla hennes uppehållstillstånd även vid ett uppenbart fusk. Migrationsverket tolkar synnerliga skäl restriktivt – det ska nämligen föreligga ett grovt brott för att det skulle anses finnas synnerliga skäl.

 – Det kan eventuellt handla om ett bidragsbrott men då ligger det inte på vårt bord, – fick jag höra från beslutsfattaren.

I slutändan gjorde vi ingenting i ärendet. Vi har inte ens kallat henne för en intervju – det ansågs vara meningslöst. Förmodligen fortsätter hon att använda tre olika identiteter i tre nordiska länder än idag.

Annons

Författare: Egor Putilov

Jag började arbeta på Migrationsverket i november 2012 som mottagningshandläggare för barn utan vårdnadshavare (som omnämns i medier som ”ensamkommande flyktingbarn”) i Örebro. Då tog jag hand om så kallade ”mottagningens utredningssamtal” som syftade till att utreda barnens hemvist, resväg och familjebild. Samtidigt fick vi hjälpa till i några återvändandeärenden. Maj 2013 började jag jobba som asylhandläggare i Flen – i mina arbetsuppgifter ingick att genomföra asylutredningar, värdera bevis, förbereda och skriva beslut i asylärenden. Jag avslutade min tjänst på verket i mars 2015. Jag jobbar även som frilansjournalist sedan 2010. Mitt fokus ligger på Mellanöstern, postsovjetiska republiker och migration. Bland mina uppdragsgivare var Aftonbladet, Expressen, SvD, Arbetaren och andra tidningar samt Sveriges radio. Som journalist rapporterade jag om arabiska våren från Syrien och Egypten, om Majdan och från östra Ukraina, samt från andra oroshärdar. Bloggen tillhandahålls av Martin Dahlin, som även är ansvarig utgivare

28 reaktioner till “Tre länder – tre identiteter”

 1. Otroligt nedslående att ett konstaterat fusk inte får några som helst konsekvenser. Jag har mycket svårt att förstå hur detta kan få fortgå.

  Tack Igor för att du tar upp det här!

  Gillad av 3 personer

 2. Anser handläggare på MV generellt att denna typ av uppenbart bedrägeri och fusk är okej? Jag tänker främst på deras privata åsikter och politiska läggning.
  Kokar det inom MV också, bland handläggarna, eller anser dem att personen i detta fall har rätt till allt hon fuskat till sig?

  Vad är tongångarna, känsloläget och jargongen inom MV bland handläggarna? Är man arg, likgiltig, trött, kritisk, vänstervridna och anser att alla som vill göra som henne ska kunna det utan straff?

  Tack för att du berättar, Egor!

  Gillad av 3 personer

 3. Hej.
  Bra inlägg men hur kom du över akten? Du arbetade inte på Migrationsverket när hon fick uppehållstillstånd, då varför började du rota i ärendet? Tacksam för ett ärligt svar från dig.

  Gilla

   1. Somliga vissa tror att inte alla ord behövs för förståelse – här ett fall.

    Jag hittade hit idag och fortsätter läsa det du skriver – har följt Merit Wager i många år. Härigenom har jag förstått att det finns alldeles för många pärmbärare i MV.

    Gilla

   2. Jag läste det. Frågan är om du gick uppdrag av din chef att kontakta norska myndigheter? Eller gjorde du det på eget bevåg? Jag tar för givet att fusk med socialbidrag är en kommunal angelägenhet som inte staten har med att göra. Så varför skedde en utredning, där du var delaktig, via en statlig myndighet och inte av den kommun som betalade ut bidraget?

    Gilla

   3. Utredningen gällde inte utbetalningar utan hennes PUT. Enligt Utlänningslagen har Migrationsverket befogenheter att utreda även retroaktivt om det finns grunder att anta att PUT beviljades på felaktiga grunder

    Gilla

 4. Egentligen är man inte förvånad men mycket bra att någon talar om hur det ser ut vilket möjligtvis gör, men
  knappast troligt, att naiva politiker försöker inse verkligheten.
  Sen är det trevligt och veta var bl.a våra höga skatter används till!

  Gillad av 1 person

 5. Det går nästan inte att greppa detta. Hur, i vårt genomdatoriserade samhälle, där kameror registrerar när jag kör bil genom Stockholm för att kunna ta ut en avgift på 5-15 kr för passage, är detta möjligt? Hur kan detta inte vara ett allvarligt brott? Speciellt att det går att ha dubbla medborgarskap i två EU-länder är synnerligen märkligt. Varför samkörs inte biometriska data t.ex?

  Om man samtidigt tänker på hela ensamkommandebluffen så inställer sig frågan, hur många människor som kommit hit under falska förespeglingar rör det sig om? Hur många är dessa fuskare?

  Gillad av 1 person

  1. Det finns många hinder i form av lagar som skyddar integritet osv.. Exempelvis tas numera fingeravtryck för Eurodac vid asylansökningar men inte vid anhöriginvandring. Detta gör att en och samma person kan få två identiteter i Sverige samtidigt – som asylsökande och som anhöriginvandrare. Detta är också något som vissa asylsökande gör för att fördubbla bidrag, lägenheter osv..

   Gilla

 6. Så har vi dom som gör rätt för sig och blir utvisade för dom har för liten lön, sökt arbete på fel sätt, med mera.
  Kostat på utbildning skälva, betalar skatt och inga bidrag.

  Gilla

 7. Intressant läsning , tycker dock att fler ska läsa .
  Kan dom inte ha regler liknande dom på försäkringskassan på migrationsverket.
  Är du döende i cancer så ska du jobba men kvittera ut bidrag ifrån 3 nationer går jättebra utan att ens gå på intervju ? Det där fallet är knappast det endaste !

  Gilla

 8. Stort tack Egor, med såna vittnesmål från dig och flera med din typ av detaljinsikter spridda i alternativmedia så måste till slut alla naiva politiker, mediarepresetanter och allmänhet förstå att PUT inte skall vara oåterkallbara.

  Har man fuskat så skall med automatik och ingen rättsprocess få PUT indraget och lämna landet inom 24 timmar.

  Keep up the good work och ge dig aldrig!!!!!!

  Gilla

 9. Redan i början på 2000-talet förekom detta av egen erfarenhet. MIG hade en grupp som jobbade med fusk/bedrägerier och samarbetade med polis. Gruppen ville visa att de fanns genom att kontakta en stor dagstidning. Det blev inget reportage för det var politiskt inkorrekt. Minns på den tiden att Göran Persson uttalade sig om att bidragsfusket INTE var något stort problem !!

  Gilla

 10. Så fantastiskt vårt land är.
  Här kommer en kvinna som får socbidrag från tre länder och säljer ett svenskt uppehållstillstånd för 120 000 kr till en man som hon inte bor ihop med. Vad mycket pengar hon måste få in varje månad.
  Jag själv går på sjukersättning, det som förr kallades för sjukpension och staten har sänkt vår inkomst 3 ggr på 2 år för oss alla som inte längre kan jobba och påverka vår ersättning.
  Det är så lätt att sänka ersättningen för. Detta gäller alla jag har pratat med som har sjukersättning.
  Jobbar du får du gå till chefen och ha lönesamtal, vi som inte kan jobba mer får ett brev med texten, Din sjukersättning har sänkts på grund av sänkt prisindex i Sverige, tror det heter så (har inte pappret här just nu).
  Jag har turen att ha en frisk man som har ett bra jobb, inte alla som har det.
  Är det meningen att jag som jobbat i 38 år inte ska klara mej själv när jag skadade ryggen för 10 år sedan?
  Men denna kvinna behöver nog pengarna bättre än alla vi som går på sjukersättning och fått mindre och mindre att leva på.

  Gilla

   1. Det går bra att kasta ut välutbildade, hederlig, höga skattebetalare även efter flera års vistelse i landet. För 40 kr för lite i lön. Eller icke uttaget lagstadgad semester. Eller varit sjukskriven och därmed inte kommit upp minimum inkomst nån månad… Men man blundar för uppenbara FUSK och bedrägeri från migranter.

    Gilla

 11. Jag blir så förbannad på detta daltande med dessa bedrägliga lycksökare som medför ofantliga kostnader, samt orättvisa mot de som verkligen far illa.
  Har du Egor försökt att få dina upplevelser publicerade för en bredare läsekrets typ kvälls/morgonpresss?

  Gilla

 12. Jag åkte tidigare ofta buss på linjen mellan Köpenhamn och Oslo och varje resa fanns det ”mammor och barn” med. Till slut började jag känna igen de sk ”mammorna” som helt enkelt lånade barn av varandra för att plocka ut bidrag på dom, genom att frakta omkring dom mellan socialbyråerna.
  Dom senaste åren tycks dock denna trafik upphört.
  Jag har vid besök i Kenya råkat gå in i fel kvarter (Eastley i Nairobi) och blivit otrevligt bemött och även hotad men räddats av ”vanliga kenyaner”.
  Min fråga är: behöver vi verkligen dessa personer???

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: