Hur opartiskt är public service?

Den 10e december 2015 blev jag kallad till min chef på SR Luise Steinberger.

– Vi fick ett mejl som uppmärksammar oss på dina debattartiklar i flyktingfrågan.  Vår chef Ingemar har bestämt att du inte kan rapportera något om flyktingkrisen hos oss.

Hon syftade på flera debattartiklar som jag hade skrivit som fd asylhandläggare på Migrationsverket innan jag anställdes på SR och som publicerades av SvD, Aftonbladet och Dagens Samhälle.  Artiklarna tog inte ställning för eller emot migrationen utan hade fokus på tekniska brister vid handläggning av asylärenden.

– Om du vill fortsätta arbeta här kan du inte skriva något mer om det …eh ta ställning i frågan till exempel på sociala medier heller. Det handlar om att man inte får ta ställning i kontroversiella frågor.

Jag försökte kontra:

-Men jag tar ju inte ställning i mina artiklar.

Hon tittade blankt på mig:

– Jag läste dina artiklar och jag tycker de är jättebra… men du kritiserar ändå systemet. Public service anklagas ju för att vara vänstervridet…

Samtalet (inspelningen kan höras på länken nedan) ägde rum under den pågående debatten på de liberala ledarsidorna om SR och SVTs senaste rekryteringar och jag trodde att hon som trogen soldat i public services tjänst skulle avfärda anklagelserna bestämt. Men hon sa:

– Personligen håller jag med om det. Det händer att folk bryter mot programreglerna som vi har och det är okej om de uttalar sig vänsteranstruket. Men om de inte uttalar sig vänsteranstruket… eeh… då har de genast cheferna.  Om jag ska vara helt ärlig – om man förbjuds att rapportera om ett visst ämne, särskilt om ett viktigt ämne, då är man inte särskilt användbar för oss som inhoppsvikarie…

Och jag var just en inhoppsvikarie. Sådana samtal med yttrandeförbud och förtäckta hot om uppsägning förekommer i det land jag är ifrån – en åsiktsdiktatur som styrs med järnhand. Som den gången 2012 då jag efter mina reportage från Syrien för ryska medier om Assadpolisens övergrepp mot folket fick en order från mina redaktörer att tagga ner, vara mer ”objektiv” och sluta skriva om Syrien. Jag svarade då med att avbryta samarbetet med ryska redaktionen och börja skriva på svenska – men ibland känns det som att jag aldrig lämnat Ryssland.

För att reda ut frågetecken bestämde jag mig för att prata med den högre chef som direktivet uppgavs komma ifrån – Ingemar Löfgren.

– Jag läste dina artiklar och jag tycker inte heller att de är särskilt anmärkningsvärda men våra lyssnare kan ifrågasätta att något material du gör för oss kan du ha gjort just därför att du skrev dessa artiklar.

– Men varför får jag inte skriva telegram (nyheter på hemsidan – anm.) i så fall? De läggs upp osignerade så ingen kommer att kunna dra den kopplingen. Det blir ju konstigt när den person på redaktionen som är mest insatt i migrationsfrågan inte får skriva om den.

Chefen blev röd i ansiktet.

– Ja… eeh… du… det är förtroende som det handlar om i slutändan…

Förtroendet fanns inte längre tydligen: fyra dagar efter det här samtalet fick jag besked om att jag stängs av från tjänsten och inte längre är aktuell för anställningen på SR.

Så nu har jag svaret – ganska partiskt. Tänk på det nästa gång ni lyssnar på Ekot.

Egor Putilov,
fd asylhandläggare, fd reporter på SR

 

Författare: Egor Putilov

Jag började arbeta på Migrationsverket i november 2012 som mottagningshandläggare för barn utan vårdnadshavare (som omnämns i medier som ”ensamkommande flyktingbarn”) i Örebro. Då tog jag hand om så kallade ”mottagningens utredningssamtal” som syftade till att utreda barnens hemvist, resväg och familjebild. Samtidigt fick vi hjälpa till i några återvändandeärenden. Maj 2013 började jag jobba som asylhandläggare i Flen – i mina arbetsuppgifter ingick att genomföra asylutredningar, värdera bevis, förbereda och skriva beslut i asylärenden. Jag avslutade min tjänst på verket i mars 2015. Jag jobbar även som frilansjournalist sedan 2010. Mitt fokus ligger på Mellanöstern, postsovjetiska republiker och migration. Bland mina uppdragsgivare var Aftonbladet, Expressen, SvD, Arbetaren och andra tidningar samt Sveriges radio. Som journalist rapporterade jag om arabiska våren från Syrien och Egypten, om Majdan och från östra Ukraina, samt från andra oroshärdar. Bloggen tillhandahålls av Martin Dahlin, som även är ansvarig utgivare

30 reaktioner till “Hur opartiskt är public service?”

 1. Mycket intressant artikel. Starkt av dig att stå på dig så. Man undrar vem hennes chef är för någon och vad denne har för politisk agenda själv.

  Gillad av 4 personer

  1. ”……. och vad denne har för politisk agenda själv.”
   Det undrar inte jag över, det är ju uppenbart!!

   Gilla

 2. Vill du rapportera om Bulgarien? Jag bor hör och försöker vara så insatt som möjligt. Eftersom du pratar ryska lär det ju inte vara så svårt för dig att ta dig fram här.
  Kontakta mig på pswing@protonmail.com

  Gilla

 3. Skrammande hur fan det far halla pa! Bra att du spelar in, for sant har skalll dokumenteras hur de haller pa inom statliga ”oberoende” propaganda radio och TV.

  Sahar haller man pa i diktaturer och i kommunistlander dar man har propaganda redaktorer etc som ska godkanna vad som far sagas och inte. Mest intressant ar att detta inte (vad jag tror i alla fall…) ar sanktionerat fran regeringen, utan de gor detta pa helt eget bevag vilket ar an mer skrammande…

  For nagra ar sedan var det en somalisk kvinna som jobbade for SR och ville gora reportage om terrorist rekryteringar i fororterna. Hon fick inte gora detta. Hon avslutade med att beratta att ”Det ar mer yttrandefrihet i Somalia an i Sverige. Jag kommer att flytta tillbaka dit”. Det sager nagot om hur illa det verkligen ar, och detta bevisar ju definitivt att det ar ju rena diktaturfasoner de haller pa med.

  Gillad av 5 personer

 4. DDR-Nordkorea-media förnekar sig inte. SR och SVT behöver inte anstränga sig det minsta för att uppfylla kriterierna för korruption.

  Gillad av 5 personer

 5. Vi lever i en ”Åsiktsdiktatur ” i Sverige.
  Yttrandefriheten har för länge sedan satts ur spel.
  Om bara denna hyckleri kunde ta ett slut och människorna i landet hade velat bry sig om det de är i verkligheten utsatt för!

  Gillad av 2 personer

  1. Jag bryr mig i allra högsta grad och försöker upplysa om det som mörklägges.
   Jag börjar undra om regeringen styrs av Islamister..? Socialdemokraterna har nära samarbete med islamister och har en överenskommelse med SMR att kvotera in Islamister i riksdagen, så naturligtvis måste de ju vara försiktiga så de inte stöter sig med dessa radikala islamister.

   Läs nedan
   https://ladycobra.wordpress.com/2014/01/30/socialdemokraterna-i-nara-samarbete-med-islamister/

   Gillad av 1 person

 6. Jag kan inte förstå hur någon frivilligt betalar propagandaavgiften. SR/SVT sprider enbart vänsterextrem propaganda (från morgonsoffan till barnprogrammen till ”nyheterna”) och jag vägrar att betala för propaganda, av princip. Visst, har man en TV så ”ska” man betala propagandaavgiften, för annars kan SR/SVT inte vara politiskt obundna/objektiva/seriösa. Men eftersom de ljuger när de påstår vad de är, så har jag INGA problem med att ljuga när de frågar om jag äger en TV eller en radio. Hade SR/SVT varit objektiva och förmedlat faktabaserad information till befolkningen, då hade jag funderat på att betala för det…men att finansiera ett kulturmarxistiskt propagandaorgan…ja, som sagt, jag förstår inte varför folk gör sådant.

  Gillad av 1 person

 7. Tack!
  Vi som har upplevt den ”socialistiska demokratin” tycks sätta sanningen före kariären.
  Vi viker inte oss för politrucker.
  Tack igen

  Gilla

 8. Public service är inte och har aldrig varit opartiska i asyl- och invandringspolitiken. De propagerar för en extremt generös politik på detta område. De vinklar, ljuger och mörklägger sanningen för det svenska folket.

  Gillad av 1 person

 9. Intressanta berättelser inifrån Verket. Har själv haft lite med denna så kallade statliga myndighet att göra och sett lite av eländet innanför Verkets väggar. Du är modig Egor, men akta dig för att vara för modig. I Sverige är det vanligt att ha ett långt minne över förorätter och det känns lite som om du bränner dina broar genom att gå ut öppet med vad du varit med om. Kom ihåg att ingen kommer att tacka dig för detta och tänk på dig själv och din framtid.

  Tomasz Striner, jurist Malmö

  Gilla

  1. Fel. Massor av människor tackar honom, jag är en utav dom. Visst ska han även tänka på sig själv, men att följa ditt råd vem vinner på det? Då får vi alla leva med konsekvenserna, ett samhälle som bara kan bli allt sämre. Nej, ut i ljuset med de mörka krafterna. Solljus tar död på troll. Tillsammans är vi både många och starka vi som vill få ordning på Sverige igen. Tvärtom råder jag fler att följa Egors exempel, det är dags att vi säger ifrån nu! Vägra tiga!

   Gillad av 1 person

 10. PS. Här är ett exempel på när SR:s reportrar gör grova övertramp som går långt utöver ställningstagande i en fråga:
  http://www.journalisten.se/nyheter/sveriges-radio-krankte-judar
  http://www.expressen.se/kultur/josephi-judefragan-i-p1-var-inget-misstag/
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4540&artikel=6130695

  Reportern som gjort ovanstående övertramp har givetvis inga problem att jobba vidare på SR eller avancera i karriären.

  Tomasz Striner, jurist Malmö

  Gilla

 11. Ska man inte kontakta politikerna som har ansvar för SR och fråga dom om hur SR ska drivas är det rätt att det ska gå till på det här sättet,SR anställda tror att dom äger SR men jag vill inte att de använder mina licens pengar till att framföra sina värderingar .Så kontakta edra politiker ställ dom till svars om dom tycker att SR drivs på ett rätt sätt eller rösta bort dom .

  Gillad av 1 person

 12. Helt ofattbart hörde på ljudfilen där det framkommer att det dock är tillåtet att uttala sina åsikter om de är vänstervridna? Samtidigt håller kvinnan med dig säger hon. Frågan är hur känns det för henne att gå till jobbet med tanke på hur åsiktskorridoren fungerar på denna arbetsplats? Om vi hade haft en fungerande demokrati borde detta tas upp i form av en intervju med dig på bästa sändningstid i Sveriges television. Så länge såna som du finns så finns hoppet kvar. Sanningen måste fram till varje pris. I dagens Sverige är det politiskt korrekta som gäller vilket ditt inlägg ovan tydligt visar.

  Gillad av 1 person

 13. Mycket intressant! Tack för din beskrivning. Det lustiga är att det här är samma människor som undrar över hur nazi-Tyskland lyckades flytta miljoner judar… De behöver bara titta sig i spegeln och då ser de hur medelbyråkrattysken som fyllde i blankett B45 gällande tåg Z6713 såg ut. Det är EXAKT samma mekanism som den som beskrivs i ljudklippet.

  Gillad av 2 personer

  1. Det här är mycket större än ”Nordkorea-media”.

   Det finns, för den uppmärksamme, otaliga exempel på hur rättssystemen står ned inför vad för dem tycks vara högre auktoritet, som genom att ej erkänna signifikans i bevis som är obekväma för DeepState politik.  Jag blev av skola och samhälle ilurad att jag hade politiska och mänskliga rättigheter.  Idag fattar jag förstås att det politiker gör är teater, men att det finns en verklig politisk nivå.  Du och jag är inte medlemmar i den klubben.  Om vi förstås inte GÖR OSS till medlemmar, genom att förhålla oss till den verkliga politiken.

   Redan 1553 förstods väl maktbasen för den etablerade hierarkin.  Stater kollapsar t.ex. i det ögonblick medgivande undandras, se Étienne de La Boétie, The Politics of Obedience: The Discourse of Voluntary Servitude från 1553.  Kan nedladdas via följande länk efter en intro av Murray Rothbard:  https://mises.org/library/politics-obedience-discourse-voluntary-servitude

   ”Problemet” för etablissemangen om de existerande strukturerna ej upprätthålls är att vi ju då skulle kunna skapa något annat.  Och vad säger att de existerande potentaterna skulle vara potentater i det nya?  De har kanske inte alltför stor anledning att förmoda att de skulle vara potentater då.  Därför ser etablissemangen folken som sin verkliga fiende.  För att man inte har löst den gamla frågan hur upprätthålla de strukturer man vill upprätthålla på annat sätt än genom den moderna motsvarigheten till människooffer till solguden; genom att förhindra folken att utvecklas andligt och mentalt.

   Medelbyråkraten på SVT eller Radiotjänst som tvingar människor att offra till Nordkorea-media, eller som tvingar journalister att anpassa sig till korruptionen, är del av detta.  Tomasz Striner har rätt vad gäller dem som är modiga, men vad Striner inte tänker på är att vi alla är rökta om vi inte är modiga.  De större ramifikationerna är mycket större än ni tror.

   Gilla

 14. Inte ens cheferna själva instämmer i de vänsteråsikter som de tvingar sina underställda att trycka på allmänheten. Endast ca. 15% av vuxna är att beteckna som vänsterextrema (de som alltid tycker att vi har för lite invandring). Ändå utser riksdagspartierna ändå gång efter gång en styrelse för SVT som fortsätter det här röda skräckreglementet.

  Är bara jag som ser att svärmen av landsförrädare hänger ihop och att detta bara är en arbetsfördelning? Allihop, de sju (eller åtta) partierna (som marknadsför sig under olika varumärken men som bedriver samma politik), biskopar, välgörenhetsorganisationer, högre stats- och kommunalanställda, högre militärer, akademiker och näringslivsprofiler etc. etc. sitter i samma båt – de är rädda för folket. De kritiserar aldrig varandra. Inte ens gatuvänstern, som med jämna mellanrum försöker och ibland lyckas mörda meningsmotståndare, tar man avstånd från. Landsförrädarnas arbetsfördelning inom landsförrädarnas svärm. Men glöm aldrig att de är bara utgör 15% av Sverige!

  Gillad av 1 person

 15. Starkt gjort utav dig att gå ut med detta. Verkligen. Hoppas bara att fler gör så, att fler tröttnar på åsiktsförtrycket. Jag och många med mig har ju sett och förstått detta för åratal sedan, nu undrar jag hur många ”visselblåsare” som behövs för att resten skall se det här. Är ledningen för SR och SVT hållna om ryggen utav politiker? Är det därför dom kan förtrycka sina anställda? Förmodligen åtnjuter dom visst beskydd. Går det att på något vis göra en rättsprocess utav denna korruption?

  Gilla

 16. Som de ylar om vikten av det fria ordet borde de leva som de lär. Men allt är tydligen styrt uppifrån.
  /Per Sjöswärd

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: